Fenilketonüride fenilalanin vücutta yüksek seviyede birikir. Fenilketonüri diyetinde öncelik, vücuda giren fenilalanin miktarını sınırlamaktır. Bunun ise temel yolu alınan proteini kısıtlamaktan geçer. Diyetin proteinden tamamen kısıtlı olması mümkün değildir. Fenilketonüride bile fenilalanin ihtiyacını karşılamak gerekir ve bunun için vücut bir miktar proteine ihtiyaç duyar. Çünkü fenilalanin esansiyel bir amino asittir. Vücut bu amino asidi kendi üretemez ve düzgün çalışması için ihtiyaç duyar. Ağır fenilketonüri hastalarının aldıkları doğal protein miktarı azdır ve bunun yanında yapay tatlandırıcılardan da kaçınmaları gerekir. Çünkü bu tarz tatlandırıcılar (aspartam gibi) fenilalanin içerir.
Fenilketonüri diyetinde başarı kan fenilalanin seviyesi ile ölçülür. Kan fenilalanin seviyesi düzenli olarak takip edilmelidir. Ölçüm kan bakılarak yapılır ve doktorunuz size ne sıklıkla kan fenilalanin seviyenize bakılması gerektiğini söyleyecektir.
Fenilketonüri diyeti tek tip bir diyet değildir. Bu diyet kişiden kişiye ve yaştan yaşa değişiklik gösterir. Fenilketonüri diyetinin, hamilelik, hastalık, ergenlik dönemi gibi insan hayatında farklı dönemlerine göre yeniden düzenlenmesi gerekir. Genel kural olarak, hasta ne kadar ağır fenilketonüri ise, hedeflenen kan fenilalanin seviyesi aralığında kalması için o kadar sıkı bir diyet izlenmesi gerekir.
Fenilketonüri diyeti her zaman tıbbi gözetim altında yapılmalıdır.
Gözetimde aşağıdaki maddeler sağlanmalıdır:
- Kanda fenilalanin seviyesi kontrolü
- Fenilketonürili bireyin sağlıklı olması, büyümesi ve gelişmesi için ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini alması
En ideali, fenilketonüri teşhisinin erken yenidoğan döneminde konulmasıdır. Hayatın bu aşamasında bebeğin diyeti tamamen sütten oluşmaktadır. Fenilketonürili bebekler anne sütü ile beslenebilir ki anne sütü kesinlikle desteklenmelidir. Ama anne sütünün yanında fenilalaninden fakir mama da tüketmeleri gerekmektedir.
Anne sütü ile beslenemeyen bebekler doktorun önerdiği ölçüde normal mama ve özel fenilketonüri maması kullanmalıdır. Artık bebek katı gıdaları çiğneyebilecek kadar büyümüşse hangi besinleri tüketeceği konusuna dikkat edilmelidir.
Yüksek protein içeren gıdalardan sakınmak gerekir çünkü yüksek miktarda fenilalanin içerirler. Aşağıdaki besinler yüksek protein içerir:
- Kırmızı et (dana, kuzu, vb.)
- Tavuk, hindi
- Balık
- Yumurta
- Peynir ve süt
- Kabuklu yemişler (fındık, fıstık, badem, ceviz, vb.)
- Bakliyat (fasulye, bezelye, mercimek)
Fenilketonüride protein kısıtlaması protein içeriği yüksek olmadığı düşünülen besinleri de içerir. Ekmek, pirinç, makarna, kahvaltılık gevrekler gibi temel gıdalar da bu diyetin dışında tutulur ya da çok kısıtlı miktarlarda tüketilir.
Fenilketonürili bireyler yeterli miktarda protein tüketmek için protein ikamelerine ihtiyaç duyarlar. Protein ikameleri, fenilalanin dışında, vücudun ihtiyacı olan tüm amino asitleri içerirler. Bu amino asit ikameleri özel tıbbi amaçlı mama olarak da adlandırlır.
Fenilketonürili bireylerde yeterli miktarda enerji alımı da önemlidir. Enerji açığı, diyetine eklenecek düşük proteinli besinlerle giderilebilir. Bazı sebze ve çoğu meyveler gibi düşük proteinli besinler kendiliğinden enerji içermektedirler. Özellikle düşük proteinli olarak üretilmiş ürünler de (düşük proteinli ekmek, makarna,vb.) enerji açığını kapamak için kullanılabilir.
Read less